Samenvatting
Deel 1 : Aan een parachute, in het Poolse luchtruim, en in ongenade
In dit deel hangt de Rus Andrej aan een parachute nadat hij zijn schietstoel heeft gebruikt omdat zijn vliegtuig haperde. Daarna herstelt het toestel zich en vervolgt het zich met behulp van de automatische piloot de weg. Andrej die van kindsbeen af al piloot wilde worden, begrijpt dat hij nu in ongenade valt bij zijn superieuren. Terwijl hij naar beneden zweeft, denkt hij aan zijn jeugd (zijn moeder verzorgde ernstige longpatiënten in een kliniek) Hij heeft van de nood een deugd gemaakt. In Rusland is Gorbatsjov intussen aan de macht gekomen, maar zal er iets gaan veranderen aan de samenleving? Als hij op Poolse bodem grond komt, breekt hij zijn been. Zijn vliegtuig ziet hij verder vliegen. Hij hoopt maar dat zijn vliegtuig niet op een woonhuis maar in zee zal neerstorten. Hij is gedesillusioneerd, omdat hij zijn grote droom vliegen nu in duigen ziet vallen.
Deel 2 : Thuis, in Kooigem bij Kortrijk, en in shock
Vera (copywriter bij een reclamebedrijf) is thuis, heeft de boodschap uit de proloog van Walter begrepen en meteen heeft ze alle sloten in het huis laten vervangen. Ze wil zich niet uit huis laten verdringen: Walter kan ernaar fluiten. Ze bezat zich aan de malt whisky van Walter. Walter heeft een jonge vrouw aan de haak geslagen. Hun huwelijk had alle passie verloren, terwijl ze juist in de jaren zestig zulke bevlogen studenten waren die zich op allerlei gebieden maar ook op seksueel gebied lekker uitleefden. Ze waren in Parijs en in Leuven gaan demonstreren tegen het establishment. Vera had altijd gehoopt in een metropool te kunnen wonen. Maar om files te vermijden waren ze in een klein dorp gaan wonen. Ze wil er nu eigenlijk het liefst vandaan. Maar Walter had het grote huis met zijn eigen handen opgebouwd en was er erg trots op. De sleur en de desillusie waren het huwelijk binnengeslopen en nu had Walter haar ingeruild voor een jonger en mooier exemplaar. Aan het einde van dit deel 2 wordt er gebeld en staat de minnares van Walter, Carla, voor haar neus.
Deel 3 : De situatie room, in Casteau bij Mons/Bergen, en in crisis
In een Amerikaanse situatieroom waar het luchtverkeer sterk in de gaten wordt gehouden zien Amerikaanse ambtenaren op de radar een vijandig vliegtuig in het West-Europese luchtruim. Clark Rogers krijgt ruzie met twee politieke medewerkers (een Republikein en een Democraat) die hem van tegenstrijdige adviezen voorzien. Clark heeft een probleem gehad met zijn vader die hem berispt had, omdat hij in plaats van een avontuurlijke baan een ambtenarenbestaan had opgebouwd. Hij was echter wel de eerste zwarte stafchef geworden. Wel had Rogers de oorlog in Vietnam meegemaakt, maar van de doden in de burgeroorlog was hij ook niet vrolijker geworden.
Hij wacht op zijn leidinggevende, generaal John van Buren (4 sterren): een daadkrachtige man. Die woont een eindje weg, maar komt er uiteindelijk aan. Het toestel wordt intussen begeleid door twee F-15’s . Van Buren is inderdaad daadkrachtig en wil het vliegtuig uit de lucht schieten. Hij vermoedt een aanval op Amerika: het is immers Independence Day. De koers van het vliegtuig is inmiddels op België gericht. Van Buren wordt steeds ongeduldiger: hij is een soldaat van het strijdbare type Patton. Rogers heeft na Vietnam geleerd dat je met diplomatiek overleg een ander soort oorlog kunt voeren en winnen. Dan melden de F15’s dat het vliegtuig onbemand is en geen kap heeft. (het is dus onbemand, want er is gebruik gemaakt van de schietstoel)
Deel 4 : Thuis, in Kooigem, en in dubio
Vera heeft Carla binnengelaten. Het is een jonge vrouw van ongeveer 20 jaar die er sexy uitziet. Vera heeft een zoon Peter en die heeft ongeveer dezelfde leeftijd. Haar man gaat er dus met een jonge meid ervandoor. Carla komt haar positie verontschuldigen. Vera biedt haar ook malt whisky aan en het gesprek wordt mede daardoor steeds loslippiger. De meid toont een soort medelijden met Vera, omdat ze in de steek is gelaten. Die zegt dat ze zich niet aan de kant laat zetten: ze heeft ook veel werk in het huis verzet en zal het huis willen houden.
Als Carla haar arm om Vera legt, breekt ze. Ze kan niet op tegen het jonge vrouwtje. Walter was vroeger ook altijd al een mooie man die vaak in de belangstelling stond. Ze hadden een wild en geil leven achter de rug, maar nu het was over. Carla zegt dat ze Vera al eens eerder heeft ontmoet en dat was bij een feestje van Peter, haar zoon. Nu wordt Vera helemaal woest: Walter gaat er met de vriendin van haar zoon vandoor. Carla verraadt dus in een keer twee van haar mannen.
Wanneer ze dat zegt, gaat Carla uit haar dak: haar zoon is een sukkel, een loser, die zich stom kleedt en zich idioot gedraagt. Dan kan hij niet van zijn vader hebben, want dat is een heel ander type. Vera zegt dat ze Peter niet waard is en dat ze een snol is, wat Carla weer woest maakt. Vervolgens wordt Vera woedend, smijt een glas kapot tegen de muur en zet Carla het huis uit, die haar bovendien nog irriteert door te zeggen dat haar vader advocaat is en er wel voor zal zorgen dat ze het huis zullen krijgen na de boedelscheiding. Vera zegt dat ze het huis dan nog liever in de fik steekt. Wanneer Carla weg is, komt Vera tot zichzelf, totdat de bel weer gaat. Voor de deur staat zoon Peter, haar kort geknipt, geschoren, goed gekleed. Hij wil met een andere vrouw een nieuw leven beginnen en een band. Hij komt zijn gitaar ophalen. Vera staat perplex. Hij lijkt nu erg veel op Walter van vroeger.
Deel 5: Op een redactie, in het hart van Brussel, en in verwarring
Bij de redactie van een Brussels dagblad hebben verslaggever Robert Delmotte en hoofdredacteur Bauwens van de krant waarvoor hij werkt, onenigheid. Delmotte wil een soort stop-de -persen, want er is een vliegtuig in het Belgische luchtruim gesignaleerd. Bauwens wil dat niet: het is niet goed voor zijn lezers. Hij wil “brood-en-spelen” voor zijn volkse lezers en de schending van het luchtruim is niet interessant genoeg. Maar Delmotte wil doorzetten: hij is die morgen wakker geworden met het idee eens door te pakken op zijn werk. Desnoods zal hij ontslag bij de krant nemen. Hij wil aan Bauwens zijn bron niet verraden. Bauwens denkt puur commercieel. Delmotte wil het naderende gevaar aan de lezers duidelijk maken. Uiteindelijk wordt hij door zijn “bron” gebeld met de mededeling dat het gesignaleerde vliegtuig niet in zee zal storten, maar op een huis in Kortrijk.
Deel 6 : Op straat, in de auto, en in haast
Vera staat op straat. Peter zal even het huis bewaken. Ze wil naar de bank. Ze heeft zich namelijk bedacht en wil het huis niet aan Walter overlaten. Maar ze moet naar de bankkluis om gouden Randen en verzekeringspapieren op te halen, zodat Walter er geen gebruik van kan maken. Haar Golf wordt opgehouden door twee boeren met een hooiwagen; ze staat een tijdje te wachten en na te denken over haar situatie. Dan hoort ze een oorverdovend lawaai: er komen twee straaljagers aan en een groot vliegtuig dat heel laag vliegt. Dan ziet ze dat het vliegtuig in de richting gaat van twee van haar geliefde dingen: huis en zoon. Ze staat op het punt alles te verliezen.
Deel 7: Ground zero, op de zolder en in euforie
Peter is thuis. Hij gaat op zolder op zoek naar zijn gitaar. Hij heeft een nieuwe vriendin Heleen, Nederlandse student geneeskunde, opgedoken. Ze kan lekker zingen en hij wil een bandje met haar beginnen. (type bandje : à la Elvis Costello) Daarvoor moest hij zijn imago veranderen (haar en kleding): hij ziet het helemaal zitten als hij naar boven loopt en zijn gitaar ziet staan. Wanneer zijn moeder naar Brussel gaat, zal hij met haar meegaan. Zijn vader die met zijn ex-vriendin neukt, “daar heeft hij het wel mee gehad”. Hij speelt een liedje van Elvis Costello en ziet zich met Heleen op een podium staan. Hij zal deze oude zolder missen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb